Resor och Hotell

Home/Kunder/Branscher/B2C/Resor och Hotell

Du förväntar dig att betala mer för ett hotell om staden är full av konferensdeltagare och mindre på en semesterort under lågsäsong. Det är just det som är dynamisk prissättning.

De flesta förstår att priser för hotellrum och flygbiljetter förändras över tid. Vi accepterar detta utan att ställa en massa frågor. Resebolag har lärt sig att skräddarsy sin prissättning baserat på aktuell tillgång och efterfrågan. PriceGain  hjälper dessa företag att förbättra vinsterna ytterligare genom att optimera företagens  prissättningssystem.

Utmaningarna inom prissättning i reseindustrin är många. Konkurrensen är hård på marknaden. Efterfrågan ändras konstant i förhållande till det ekonomiska tillståndet i världen men även andra externa faktorer påverkar. Företagen erbjuder en bredd av produkter och tjänster som kunder värderar eller nedvärderar beroende på vad som är trendigt och vad som känns bra för stunden.

Flygbolag, hotell, kryssningsbolag och biluthyrningsbolag har implementerat sofistikerade stödsystem som ska hjälpa dem att prissätta sina tjänster. Faktum är att de har gått i bräschen och arbetat med prissättning baserad på tillgång och efterfrågan sedan 1970- talet. De har blivit duktiga på anpassa sina priser men också på att förutsäga efterfrågan.

Reseindustriföretag är redan duktiga på prissättning men hur kan de utvecklas och förbättras?

Grundprincipen är ganska enkel att förstå. Normalt sett har dessa företag ett antal fördefinierade prispunkter i sina prognoser för efterfrågan och har tillgång till ett antal olika prisoptimeringsmodeller att välja mellan. En stor utmaning är att säkerställa att de fördefinierade prispunkterna är de rätta för den givna situationen.

Till exempel kan ett hotell ha ett standard rum med sex olika standard prispunkter mellan 1 000 kr och 2 000 kr. En fråga att besvara är om dessa är de rätta prispunkterna för ett standardrum jämfört med prispunkterna för ett premiumrum? Hur vet vi att prispunkterna som de använder i sina modeller är rätt?

Förstår ni verkligen era kunders betalningsvilja?

PriceGain har utvärderat prissättning i reseindustrin noga. En vanlig upptäckt är att ansvariga inte till fullo har förstått priselasticiteten i sina prismodeller och inte heller hur kunder värderar olika erbjudanden. Dessa modeller är utmärkta verktyg som fungerar väldigt bra om de används på rätt sätt. Vi hjälper företag i reseindustrin att optimera sina prismodeller för att säkra maximal lönsamhet.

Ni måste förstå era kunders betalningsvilja för att kunna fastställa rätt differentiering mellan alla variationer i ert kunderbjudande. Vi gör prisoptimeringsprojekt som fastställer precis rätt prispunkter för att kunna optimera lönsamheten.

PriceGains tillvägagångssätt med prisoptimering ger förbättrad och mer pålitlig information.

Att hitta det optimala priset i förhållande till kundernas betalningsvilja är målet och syftet med prisoptimeringen.

För att komma igång brukar vi definiera ett antal produkter vi vill testa. För hotell kan detta inkludera många olika faktorer såsom:

  • Varumärke
  • Plats
  • Specifik fastighet
  • Typ av rum (standard, premium, lyx, dubbel, singel etcetera)
  • Betalningsvilkor ( återbetalning, förskottsbetalning etcetera)
  • Tid på året

Vi arbetar nära våra uppdragsgivare för att definiera rätt produkter inklusive konkurrenters som sedan testas mycket noggrant. Detta är ett kritiskt moment eftersom den resulterande optimeringsmodellen kan hjälpa uppdragsgivaren att anpassa priserna om konkurrenterna väljer att ändra något.

Ofta är företagens lojalitetsprogram en utmärkt källa för kundinformation till vår undersökning. Dessa data kompletteras med data från andra källor.  Det är viktigt att kundunderlaget är tillräckligt stort för att kunna ge tillförlitliga resultat.

Efter att undersökningen är genomförd använder vi statistisk analys för att analysera kundernas betalningsvilja inom olika segment, för olika tider på året etcetera.  Med denna information kan vi tillsammans med uppdragsgivaren implementera förbättringar i prismodellen.  Vi utbildar personalen hos uppdragsgivaren så att de kontinuerligt kan använda systemet för maximal lönsamhet baserad på vad konkurrenterna gör, ändrade ekonomiska förutsättningar i omvärlden och andra faktorer som gör att man måste ta fram nya priser.