Papperstidningen är extremt dyr och alldeles för billig

Home/News, Press release/Papperstidningen är extremt dyr och alldeles för billig

Papperstidningen är extremt dyr och alldeles för billig

Det har aldrig varit så svårt att sätta rätt pris på en tidning som idag. Förändrade medievanor och nya kanaler kräver en mer individualiserad prissättning och paketering med nya digitala alternativ och kombinationer. På PriceGains seminarium den 19 november om prissättning i mediebranschen diskuterade medieprofiler branschens framtid och intäktsmöjligheter genom nya pris- och digitala produktstrategier.

Papperstidningen har aldrig varit så billig och samtidigt så dyr som idag. Det beror helt på vem du frågar och hur den används.

– En tidning som aldrig eller sällan läses är extremt dyr. Allt färre läser papperstidningen dagligen. Hos en stor andel läsare samlas tidningen istället på hög och då upplevs den så klart som kostsam. Samtidigt vill de inte helt vara utan den, utan istället kunna läsa tidningen vissa veckodagar när situationen tillåter det. Problemet med tidningen är inte priset eller att det är en gammal produkt. Det är sättet den används på, förklarar Sture Bergman, vd för Västerbottens-Kuriren.

– Tidningen är alldeles för billig om man ser till kostnaderna att producera och distribuera den. Priset har i stort sett stått still under många år eftersom tidningarna inte vågat höja priset. Men du kan inte skaffa fler prenumeranter genom att sänka priset heller, för det är inte där skon klämmer. Kunderna vill ha större flexibilitet vad gäller kanal- och prenumerationsval. Med fler valalternativ ökar deras betalningsvilja, säger Göran Skugge på PriceGain.

Läs hela rapportartikeln om seminariet här >>

Mediekonsumtionens snabba utveckling skapar nya intäktsmöjligheter

– Den totala mediekonsumtionen har ökat starkt de senaste åren. Vi spenderar allt mer tid och pengar på information och underhållning via allt fler medier. Annonskakan växer också. Detta innebär att marknadens totala värde har vuxit kraftigt och ger tidningar möjlighet att tjäna pengar på helt nya tjänster, konstaterar Carl Gyllfors, tidigare vd för Aftonbladet och mediekonsult på Recore

Läs mer >>

Västerbottens-Kuriren finns med läsarna i alla situationer, dygnet runt

– Vi insåg snabbt att vi måste prioritera våra mest lojala läsare i vår nya affärsstrategi och därmed också öka fokuseringen på lokala nyheter. De tillfälliga surfarna, så kallade fly-bys, är inte så intressanta eftersom de ofta bor utanför vår region. Våra annonsörer vill ju ha spring i butiken och då är det främst den lokala läsaren eller surfaren som är intressant, poängterar Sture Bergman, vd för Västerbottens-Kuriren.

Läs mer >>

Vi behöver forcera fram en digital förflyttning

– Det är en nödvändig utveckling och ofrånkomligt att en del pappersprenumeranter förloras för att vi ska kunna skapa en ny lönsam plattform för MittMedia. Vi behöver till och med forcera utvecklingen och påskynda konverteringen till den nya digitala strategin, framhåller Petra Bjernulf, privatmarknadschef på MittMedia.

Läs mer >>

Om kunden får bestämma ökar lönsamheten

– I våra projekt blir täckningsbidraget i genomsnitt 50 procent högre med de priser som projekten resulterar i jämfört med de priser som tidningarna initialt tänkt sätta, poängterar Göran Skugge på PriceGain.

Läs mer >>

13-12-04|