Frukostseminarium 18 maj 2017: Gör kundservice och eftermarknad till en lönsam affär

Home/Seminarier/Frukostseminarium 18 maj 2017: Gör kundservice och eftermarknad till en lönsam affär

Frukostseminarium 18 maj 2017: Gör kundservice och eftermarknad till en lönsam affär

Tycker du att er kundservice kostar för mycket och att det är svårt att göra något åt det? Välkommen till ett frukostseminarium där du får veta hur du omvandlar kundservice och eftermarknad till en vinstgivande affär!

För många företag, som säljer produkter, är kringtjänster som kundservice och eftermarknad rena förlustaffärer. Tjänsterna ingår ofta i själva produkten och upplevs som svåra att ta betalt för. Det är inte ovanligt att företag inte vet vilka tjänster som är lönsamma och vilka som är olönsamma. Det är en dålig affär för företaget, men även för kunden. Företaget går miste om värdefulla intäktsmöjligheter och kunden får kanske oönskade tjänster med på köpet.

För att skapa lönsamhet behöver serviceerbjudandet paketeras om och differentieras utifrån olika kundsegments varierande behov och betalningsvilja. Med rätt prissatta och differentierade tjänster förbättras företagets kunderbjudande samtidigt som både lönsamhet och försäljning stärks, ofta flera procentenheter.

Välkommen på frukostseminarium den 18 maj 2017 där Nils Petter Tetlie, f.d. vd AxMotion AB, vd för Fujifilm Sverige AB samt vvd och COO för Bredbandsbolaget AB tillsammans med Göran Skugge, senior partner PriceGain AB, berättar om ett av våra mest framgångsrika projekt inom strategisk och kundvärdebaserad prissättning av service.

Seminariet riktar sig till dig som är aktiv ägare, styrelseledamot, VD, CFO eller som har en aktiv del i företagets strategiska affärsutveckling i ledningsgrupp eller affärsområde.

Varmt välkommen!

Seminariet har redan varit – vi hälsar dig välkommen på nästa event. Håll dig uppdaterad genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev! 

När: Torsdag 18/5 2017, klockan 08:00-09:30. Frukost från 07.30.
Var: Scandic Continental, Vasagatan 22 (ingång huvudentrén). Konferensrum: Femton, vån 3 (anvisning i entrén).

Karta >>

Agenda

07.30 Frukost och mingel
08.00 Introduktion
08.10 Gör kundservice och eftermarknad till en lönsam affär
Nils Petter Tetlie, f.d. vd AxMotion AB, vd för Fujifilm Sverige AB samt vvd och COO för Bredbandsbolaget AB, och Göran Skugge, senior partner PriceGain AB, berättar hur de gjorde för att vända en olönsam serviceverksamhet till att bli en vinstgivande affär.

09.00 Frågor och diskussion
09.15 Eftersnack och avslutande mingel
09.30 Slut

 

17-04-19|