Frukostseminarium 10 februari 2017: Öka lönsamhet och försäljning i din e-handel med nästa generations prissättning

Home/Seminarier/Frukostseminarium 10 februari 2017: Öka lönsamhet och försäljning i din e-handel med nästa generations prissättning

Frukostseminarium 10 februari 2017: Öka lönsamhet och försäljning i din e-handel med nästa generations prissättning

Välkommen till ett frukostseminarium där du får veta hur du kan öka både försäljningen och lönsamheten i din e-handel genom utvecklad prissättning och ny teknik!

Det finns många utmaningar inom e-handeln och hinder på vägen mot framgång och lönsamhet. Konkurrensen är inte bara knivskarp – den är global – och oftast är priset ditt enda vapen. Hos många e-handlare är uppgiften att hålla reda på, uppdatera och prissätta alla produkter ett stort och kostsamt problem.

Vi har lång erfarenhet av att utveckla strategier och metoder för prissättning och vet att det finns en stor potential för ökad omsättning och lönsamhet inom e-handel genom utvecklad prissättning. Därför vill vi dela med oss av vår kunskap om hur du utvecklar din prissättning för att möta framtidens utmaningar genom att bjuda in dig till detta helt kostnadsfria seminarium den 10 februari 2017.

På seminariet berättar vi också hur du kan automatisera prissättningen med en ny typ av prismotor* så att du med effektivitet och lönsamhet kan ta din e-handel till nästa nivå.

 

Seminariet riktar sig till dig som är vd, e-handelsansvarig, prisansvarig, affärsutvecklare, affärsområdes-, försäljnings- eller marknadschef.

Seminariet har redan varit – vi hälsar dig välkommen på nästa event. Håll dig uppdaterad genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev! 

Varmt välkommen!

När: Fredag 10/2 2017, klockan 08:00-09:00. Frukost från 07.30.
Var: PriceGains huvudkontor på Wallingatan 20-22 i Stockholm.
OSA: Senast den 6/2.

Karta >>

Agenda

07.30 Frukost och mingel
08.00 Introduktion
08.10 Låt kundernas behov styra prissättningen för optimal lönsamhet
Göran Skugge och Per Högberg, Co-Founders Pricise

Modern prissättning bygger på att sätta priser efter kundernas behov och betalningsvilja. Man måste kartlägga kundbehoven och i vilka nivåer de existerar för att därefter utveckla prispåverkande parametrar som styr priserna efter hur dina kunder väljer. Per och Göran berättar om prismotorn Pricise* och hur du med hjälp av den kan förbättra lönsamhet och tillväxt genom kundbaserad och dynamisk prissättning.

08.50 Frågor och diskussion
09.10 Slut

*Pricise är en helt ny och unik prismotor som integreras med din webbshop och ditt affärssystem. Lösningen ger dig möjlighet att med järnhand kontrollera och styra företagets strategiska prisbeslut och hålla alla prislistor ständigt uppdaterade under tiden som affärssystemet sköter transaktionerna. Med Pricise kan du vara säker på att alla priser, på alla marknader och i alla kanaler, alltid ligger rätt i förhållande till kundbehov, marknadens förutsättningar och era resultatkrav. Därmed förbättras priskontrollen, lönsamheten och kundnöjdheten i ett enda slag.

Samtidigt minskar kostnaderna för dolda försäljningsförluster och produktkannibalism samt arbetet att hålla prislistor levande och synkroniserade. Och risken för att nya priser resulterar i minskad försäljning eller lönsamhet elimineras helt eftersom du med Pricise kan simulera olika priser och kundval och se hur det påverkar omsättning och marginaler.

Läs mer om Pricise >>

16-12-19|