Intelligent riktad prissättning är framtiden

Home/Blogginlägg/Intelligent riktad prissättning är framtiden

Intelligent riktad prissättning är framtiden

20 % på sylten du köpte för tre veckor sedan, 15 % på kaviar som du alltid brukar handla och 25 % på den nya pastasorten som du provade förra gången du var i affären. Månadens medlemsutskick från matvarukedjan innehåller rabatter på varor som du redan tänkt att köpa. Känns det igen?

Lojalitetsprogrammen blir allt mer intelligenta och många matvarubutiker erbjuder riktade rabatter som baseras på kundernas tidigare köp. De som ligger lite längre fram än andra tar även fler parametrar i beaktande, som t.ex. antal köp totalt och per kanal, tidpunkt för köp, grad av lojalitet, ålder, civilstatus, kön och geografi. Med utgångspunkt i all den information om kunderna som finns skapas rabatter och erbjudanden baserat på marknadens efterfrågan. Allt fler tar innovativ teknik till hjälp för att kommunicera med sina kunder genom flera olika kanaler. Via mobilen, inte minst. Den nya, intelligenta och riktade prissättningen är här och med det skapas stora möjligheter, men också utmaningar för att säkerställa ökad lönsamhet. Den största utmaningen av dem alla är att skapa de erbjudanden som de facto ger önskvärda effekter på affärsresultatet.

Prisstrategin som sådan är dock inte ny.  Individuellt riktad prissättning handlar inte om något annat än prisdifferentiering. Genom att skapa fler prispunkter och erbjudanden för olika segment, möjliggörs ökade intäkter och förbättrad lönsamhet. Det som är skillnaden mot tidigare är att den digitala verkligheten skapar nya, unika och framförallt sofistikerade möjligheter.

150506 Prisdifferentiering

Massrabattering, dvs. att rea ut stora eller hela delar av sortimentet, är den trend som dominerat retailmarknaden fram tills nu. Den här typen av strategi leder ofta till icke-önskvärda effekter på affärsresultatet. Lönsamheten försämras och varor säljs med negativa täckningsbidrag. Att endast titta på om priset ska vara högt eller lågt, utan att ta olika kunders betalningsvilja i beaktande, ökar troligtvis volymen, men optimerar inte lönsamheten. I slutänden blir det endast ett priskrig som i princip ingen kan vinna. Därför ser allt fler över sina prisstrukturer och blir mer restriktiva med massrabatter. Framtidens vinnare hittar istället nya sätt att positionera sitt varumärke på och att använder prissättningen som ett viktigt verktyg i det arbetet.

Om massrabatter hör till historien är individuella, riktade och intelligenta erbjudanden framtiden. Vi befinner oss mitt i en digital revolution och vi har redan sett hur ett antal branscher har förändrats totalt. Musikbranschen och mediabranschen för att nämna två. Näst på tur att digitaliseras helt, och som växer i popularitet, är så kallade ”Branded-currencies”. Det är olika varumärkens egna valutor, dvs.  rabattkuponger, erbjudanden, presentkort och lojalitetspoäng. Som en jämförelse omsätter varumärkenas egna valutor nästan lika mycket som den totala onlineförsäljningen i USA. Antalet digitala kuponger förväntas öka från 16 till 31 miljarder mellan 2014 och 2017, över hela världen.

Oändliga är de möjligheter som skapas i digitaliseringens fotspår. Ny teknik driver på, som t.ex. Beacons och geopositionering. Ju mer data – desto större möjlighet att förstå, möta och utveckla sina kunder samt kunna förutse vad de vill ha, innan de ens själva vet det. Blickar vi framåt är det inte svårt att anta att vi bara sett början på den här utvecklingen.

Smart och individuellt riktad prissättning är framtiden. För att lyckas krävs en stark och analytiskt välgrundad insikt om vilka erbjudanden som ska ges till vem, på vilket sätt, när och hur. I tillägg är det av största vikt att förstå vilka effekter som varje kampanj får på affärsresultatet. Det övergripande målet bör vara att driva försäljning och säkerställa lönsamhet samtidigt. Vikten av en medveten, tydlig och framförallt eftertänkt prisstrategi har aldrig varit större.

Av Matilda Hölcke

 

Mer information

Ta reda på vilken lösning och prisstrategi som bäst passar ditt företag genom att ladda ned vårt whitepaper om olika prisstrategier.

Här kan du också läsa fler blogginlägg och kundcase  om prisdifferentiering:
Är det säljarnas fel?
Vad ska en glass kosta?
Prissättning i olika kanaler
Vad är värdebaserad prissättning?
Kundcase: Prisdifferentiering stärkte lönsamheten för bemanningsföretag