Årets julklapp till ditt företag!

Home/Blogginlägg/Årets julklapp till ditt företag!

Årets julklapp till ditt företag!

Just nu är många av oss väldigt upptagna med att köpa julklappar till nära och kära. Företagsledningar funderar också på vad som skall skänkas till välgörande ändamål och vad man skall ge till kunder och anställda. Ibland är det svårt att komma på vad man skall ge men det kan vara ännu svårare att hitta tiden att köpa in och dela ut paketen.

Men glömmer vi inte någon? Hur är det med företaget? När gav vi senast företaget en julklapp? Och vad kan man ge till ett företag? Efter lite fundering kommer man ganska snabbt på att företagets största önskan är ju att vara framgångsrikt och lönsamt!

Jag har valt ut ett företag med nedanstående finansiella siffror och baserat på det så har jag tagit fram några alternativa julklappar.

Tabell Svenska

Låt oss anta att företaget önskar att vinsten under 2016 blir dubbelt så stor, dvs. att EBIT uppgår till 60 Mkr. Här nedan ser vi några alternativa julklappar som alla enskilt ökar lönsamheten med 30 Mkr. Vilken väljer du att ge bort?

julklapp

Den första julklappen får inte plats under granen och den påverkar nog julstämningen en smula negativt också eftersom 12 % av gästerna får lämna julfesten innan kvällsgröten serveras. Varför vill man någonsin ge sitt företag ett kostnadsbesparingsprogram i julklapp?

Den andra julklappen är däremot betydligt trevligare men kanske är det så att även Jultomten får svårt att infria önskningen? Hur lyckas man sälja dubbelt så mycket? Att öka lönsamheten genom att sälja mera verkar inte vara så lätt?! Vilka kampanjer skulle du ha, och hur många nya kunder måste du hitta? Finns det någon realism i att bättre marknadsföring och fler säljmöten kan öka lönsamheten med 100 %?

Många påstår nog ändå att det tredje paketet är den mest omöjliga julklappen. Det är åtminstone den minst vanliga. Om man höjer priserna med 3 % så hävdar många att ett stort antal kunder skulle sluta köpa men är det verkligen så? Om vi sänker priserna på de delar av vårt erbjudande som är mest priskänsligt och höjer på resten så att vi i snitt ökar priserna med 3 %, är det ens någon kund som slutar köpa av oss då?

Problemet med att köpa julklappar till företaget är exakt samma som att köpa till sina föräldrar. Strumpor, slipsar och böcker, det är typiska julklappar som vi köper och vi gör det för att vi vet att det uppskattas. Samma sak gäller företaget. Vi vet hur man skär kostnader och  varje dag jobbar vi med att försöka sälja mera men vi vågar inte ge företaget en helt annan julklapp för vi vet inte hur det kommer att reagera. Kommer företaget att uppskatta en ny prissättning?

Om du av någon anledning känner att du inte kan sparka 42 personer på julafton eller att du inte kan övertyga säljarna att de skall sälja dubbelt så mycket, då föreslår jag att du kontaktar jultomten för att ta reda på vad som finns i det tredje paketet, hur du kan köpa det till företaget och genom det uppfylla företagets önskan. Jultomtens kontaktuppgifter hittar du på  www.pricegain.com.

 

Av Per Högberg