Smygpriserna har gått ur tiden!

Home/Blogginlägg/Smygpriserna har gått ur tiden!

Smygpriserna har gått ur tiden!

Vad är ett smygpris?

Har du någon gång råkat ut för att en tidning som du prenumererar på har höjt sina priser osedvanligt mycket från ett år till ett annat? Eller har du haft ett mobilabonnemang som såg ut att vara nästan gratis när du tecknade avtalet men där fakturan visade något helt annat? Har du tecknat en försäkring som stigit rejält från ett år till nästa år? Det här är exempel på gammal prissättningsmetodik som fungerade relativt väl, åtminstone för den säljande parten, för länge sedan innan priserna började bli mer och mer transparenta.

Konsumenter och företagskunder reagerade inte så mycket på smygprisena eftersom de hade begränsade möjligheter att kontrollera om de priser de betalade faktiskt var rimliga. Med tiden har makten kring priserna successivt förts över till kunderna, det gäller både konsumenter och företagskunder, och då fungerar det väsentligt sämre att göra på det här sättet. Det har dock inte alla företag insett ännu.

 

Pristrappan – ett exempel på att använda smygpriser

Ett förlegat sätt att arbeta med pris kan illustreras genom att studera tidningsmagasinen eftersom de i hög grad fortfarande använder smygpriser. Det första som möter en konsument av ett tidningsmagasin är att man exempelvis kan få tre nummer av tidningen, en sminkväska, en tvål och en parfym till ett pris som understiger normalpriset av bara tidningen. Hela idén bygger på att successivt flytta kunden från introduktionserbjudandet till att i slutändan betala normalpris. Detta sker genom en så kallad pristrappa där man vid varje förnyelse får ett lite högre pris än förra gången.

 

Ska inte lojalitet löna sig?

I takt med att pristransparensen har ökat och konsumenterna lärt sig hur det egentligen går till så har denna strategi slutat att fungera. Konsumenterna har börjat förstå att lojalitet inte lönar sig utan att man istället blir bestraffad för lojalitet. Den äldre generationen, som inte använder internet, handlar nog i många fall på som vanligt men de yngre köper inte in på att de skall betala mera för mindre. De väljer därför de kortare prenumerationerna hela tiden eftersom de är betydligt billigare per nummer och dessutom kan de ju fylla upp badrumsskåpet med diverse krämer och parfymer.

 

Att inte vara transparent kan innebära en affärsrisk

Tyvärr har inte alla företag insett att smygpriserna har gått ur tiden! Idag kräver både konsumenter och företag pristransparens. Misstänker kunder, eller t.o.m. kan bevisa, att de betalar ett orimligt mycket högre pris än andra på grund av att leverantören kör med smygpriser så kommer de att protestera, köpa på ett annat sätt alternativt sluta att köpa helt och hållet. Hur ska man då hantera pristransparensen? Om man inte är transparent med sin prissättning så måste man räkna med en viss affärsrisk. I vissa fall är risken så stor att man kan se det som ett faktum, dvs. man förlorar intäkter på att envisas med smygpriser, medan i andra sammanhang så kanske man kan fortsätta att inte vara helt transparent utan man tar någon större affärsrisk?

 

Mobilabonnemang har inte längre smygpriser

Ett tydligt exempel där pristransparensen har tvingat företagen att sluta med smygpriser är telekommarknaden. Vi kunder har nämligen räknat ut att operatörerna har försökt ta ut mer av oss än det värde vi anser att de har levererat. Om man idag skulle marknadsföra ett mobilabonnemang på det gamla sättet, genom att säga att det i stort sett är gratis oavsett vad man gör och sedan i finstil skriva att det tillkommer en massa avgifter, så skulle man inte få sälja speciellt många abonnemang. Förändringen har varit brutal och relativt snabb. Vi telekomkunder accepterar inte längre några smygpriser!

 

När är smygpriser bättre?

När kan man då fortfarande ha en mer diffus prissättning? Man skulle kunna ha det om vi har unika mervärden som ingen annan kan leverera eller där erbjudandet är så pass komplext att det inte är möjligt för kunden att jämföra. Hur många företag har den lyxen att deras mervärden är helt unika och är det ens en fördel för dem att använda smygpriser? Faktum är att de mest framgångsrika och mest lönsamma företagen har gått åt andra hållet och gjort deras priser mycket mer transparenta. De anser att de har något unikt och värdeskapande som kunderna värderar och vill betala för så varför då inte vara helt transparent i sin prissättning?

 

Smygpriserna har gått ur tiden!

Våga visa vilket värde du levererar, sätt prislappar på det och var transparent. Att smyga med sina priser för att man inte kan skapa ett tillräckligt högt värde är som att hålla för ögonen och tro att ingen kan se en. En prisstrategi som bygger på smygpriser gör inte att ditt erbjudande ser bättre ut, tvärtom minskar kundernas vilja att köpa. Smygpriserna har gått ur tiden!

 

Av Per Högberg