Falu Rödfärg satte stopp för förlusterna med ny prissättning

Home/Blogginlägg/Falu Rödfärg satte stopp för förlusterna med ny prissättning

Falu Rödfärg satte stopp för förlusterna med ny prissättning

För några år sedan tillverkade och sålde Falu Rödfärg endast pigmentet till färgkokerier, vilka producerade och sålde färgen Falu Rödfärg vidare till återförsäljarledet. Färgen användes ofta som lockvaror i butiker runt om i landet och hade en mycket låg prissättning jämfört med konkurrerande färgprodukter. Falu Rödfärg hade ingen kontroll över butikernas prissättning och hantering av produkten och lönsamheten sviktade.

Genom att slopa grossistledet, ta hem färgtillverkningen och skapa en ny prisstrategi som bättre speglar produktens kvalitet och varumärkeslöfte vände utvecklingen. Målsättningen var att genom direktförsäljning till fack- och bygghandeln skaffa sig större möjligheter att påverka hur färgen hanteras och prissätts. Den lönsammare prissättningen ökade också återförsäljarnas incitament att arbeta kontinuerligt med produktplacering och kampanjer.

Med den nya prisstrategin visar Falu Rödfärg idag svarta siffror, varumärket har stärkts och volymerna ökar. Dessutom har samarbetet med återförsäljarna förbättrats och effektiviserats.

Se filmen där Falu Rödfärgs vd Johan Molin berättar om förbättringsarbetet:

Du kan också läsa hela berättelsen om hur Falu Rödfärg gick från rött till svart här >>

Lär dig mer om hur du kan arbeta med strategisk och kundbaserad prissättning som ett sätt att öka lönsamheten genom att läsa våra whitepapers: Hur ökar du lönsamheten på bästa sätt? och Hur får du bättre betalt för dina varor och tjänster?

Av Lotte Kylberg

14-10-24|Tags: |