Kundcase: Ny prismodell och onlinebutik ökade marknadsandel och vinst

Home/B2C, BtoC, Kundcase, Produkter/Kundcase: Ny prismodell och onlinebutik ökade marknadsandel och vinst

Kundcase: Ny prismodell och onlinebutik ökade marknadsandel och vinst

Intäktsströmmar genom en ny säljkanal för en försäljning av verktyg.

Att öka marknadsandelar och vinst samtidigt är svårt, men PriceGain hjälpte företaget att göra just detta.

Situation: Onlineförsäljning övervägdes för att förstärka befintlig försäljning.

Vår uppdragsgivare driver en kedja av återförsäljare av verktyg och förnödenheter. De hade framgångsrikt under många år lyckats skapa sig en premiumposition på marknaden. Ledningen stod inför ett strategiskt beslut om att öppna en onlinebutik men de var osäkra på hur de skulle prissätta i de olika försäljningskanalerna. Skulle de implementera priser baserade på prisnivåerna hos online konkurrenterna? Detta tillvägagångssätt är det vanligaste bland vår uppdragsgivares konkurrenter. Eller kan vår uppdragsgivare ta ut ett premiumpris i sin onlinebutik som korresponderar mer med priserna i de fysiska butikerna?

Åtgärder: Studier ledde till en ny prismodell och optimala prisförhållanden.

Genom att genomföra en rikstäckande undersökning kunde PriceGain analysera betalningsviljan för de olika produkterna i de största butikerna över hela landet, både på nätet och i de fysiska butikerna. Med denna information, kostnader och marknadsdata kunde en modell skapas som tog fram de optimala förhållandena mellan priserna hos konkurrenter, klientens befintliga butiker och internetbutiker.

Resultat: Möjlighet att öka vinsten med 40 % och en ökad marknadsandel med 2 %.

Projektet verifierade att både bruttovinst och marknadsandel kunde ökas genom att introducera en internetbutik.  Den nedgång i försäljningen som vår klient hade på grund av konkurrensen kunde till stor del återtas genom deras egen internetbutik. Genom att optimera sina priser kunde företaget öka sin bruttovinst med mer än 40 % vid ett etablerande av en internetbutik och samtidig ta ytterligare 2 % av marknaden.

14-05-22|