Golfbutikens pommes frites

Home/PriceGain i media/Golfbutikens pommes frites

Golfbutikens pommes frites

Sverige|Sportfack|Mars 2005

På en McDonald’s meny är det hamburgaren som ska locka kunden men mest vinst ger pommes frites. I detaljhandeln sätts priserna utifrån generella påslag på inköpspriset. En effektivare prissättning kan skapas genom att först sätta priser utifrån vad kunderna är villiga att betala samt att ta reda på vilka produkter som är priskänsliga respektive icke priskänsliga. Priskänsliga varor vet kunderna vad de ska kosta. Icke priskänsliga varor har kunderna ingen koll på vad de brukar kosta eller så bryr de sig inte om priset. Till exempel är lockvaran på en bensinmack den priskänsliga varan bensin medan en påse godis är icke priskänslig. Godispåsen kostar relativt mycket mer och har högre marginal än bensinen.

05-03-04|